3 mai 2016

Alimentatia sanatoasa la copii / Legumele

Post by La Cucina

POVESTEA LEGUMELOR

Hraneste-ti copilul sanatos pentru a-i asigura o dezvoltare armonioasa!

Legumele si fructele sunt cea mai importanta sursa de zaharuri, adica glucide. Proteinele se gasesc in special in leguminoase, dar au valoare nutritiva mai mica decat cele animale din lapte, oua. Legumele sunt bogate in vitaminele A, B, C, E, K; ele pot fi insa distruse prin taiere in bucati mici, fierbere in cantitate mare de apa, lasare mult timp in apa de spalat, pastrare in camara.

DE CE ESTE IMPORTANT SA MANCAM LEGUME?

Consumul de legume si fructe are efect protector in aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului de tub digestiv, a obezitatii, a demineralizarii osoase sau a litiazei renale.

– Glucidele ajuta la producerea proteinelor si la arderea grasimilor.

– Fibrele ajuta la scaderea colesterolului din sange si la functionarea normala a intestinelor.

– Vitamina K ajuta la mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale si are rol in coagularea sangelui.

– Vitamina A mentine sanatatea ochilor si pielii, reprezentand, in acelasi timp, un factor important in lupta impotriva infectiilor.

– Vitaminele B ajuta la o dezvoltare normala a SNC si la formarea celulelor rosii din sange.

– Vitamina E impiedica oxidarea vitaminei A si a acizilor grasi esentiali.

– Vitamina C ajuta la absorbtia fierului, la vindecarea ranilor, mentine sanatatea dintilor si a gingiilor.

Este indicat sa consumam 3 legume zilnic.

DE RETINUT!

– Mancati cat mai des legume intregi pentru aport de fibre; sucurile nu contin celuloza.

– Fierte in vapori de apa, sub presiune, sau consumate intregi, ele contin o cantitate mult mai mare de vitamine si minerale.