21 mai 2017

Totul despre… țelină

Post by LaCucina

Este un ingredient – minune în bucătărie și o folosim atât la salate, cât și pentru supa făcută în casă sau sosuri. Ne place foarte mult salata răcoritoare cu fâșii crocante de țelină, morcov, măr și puțin iaurt. Bucățile de țelină pot fi învelite în aluat și prăjite până când devin crocante. În bucătăria indiană, țelina este des folosită pentru a pregăti curry. De asemenea, din rădăcină se extrag semințele din care se face sarea de țelină cu care se asezonează diferite mâncăruri sau pentru a da un gust mai intens anumitor cocteiluri.

Țelina este recunoscută ca fiind cel mai eficient afrodisiac culinar. Dar nu numai. Tot ea este considerată de nutriționiști unul dintre alimentele – remedii, întrucât are un potențial terapeutic impresionant.

Sunt cunoscute două tipuri de ţelină: dulce (căreia i se consumă doar frunzele) şi sălbatică (a cărei rădăcină este cel mai frecvent consumată la noi în ţară).

TERAPEUTIC

Are efect tonic şi imunostimulator, fiind recomandată în combaterea anorexiei sau răcelilor. Mai este utilizată pentru astenie, tuberculoză, cancer sau boli hepatice. Seminţele au cele mai puternice proprietăţi terapeutice și antioxidante.

Consumul constant de țelină scade nivelul de cortizon din sânge (hormon cauzator al stresului) precum și cel al colesterolului, iar o dietă din care nu lipseşte ţelina protejează stomacul de cancer.

CULINAR

Din punct de vedere culinar, de-a lungul timpului ţelina şi-a găsit locul în ciorbe, mâncăruri, dar şi în deserturi. Conţinutul de vitamine şi minerale o face şi mai valoroasă pentru sănătate. În salate se asortează foarte bine cu mărul și morcovul, iar mâncărurilor le oferă un gust aparte, inconfundabil. Puiul şi peştele merg asortate cu ţelină. Somonul este adesea servit alături de salată de ţelină, iar pentru a-i spori acesteia efectul afrodiziac i se adaugă şi nuci. Pentru un plus de savoare, la salatele cu ţelină se adaugă maioneză.

Orientalii o folosesc ca afrodisiac sub formă de infuzie din seminţe sau suc proaspăt de radacină amestecat în părţi egale cu suc de roşii.

SFAT: Pentru conservare, se recomandă ca frunzele de ţelină să fie uscate şi depozitate în săculeţi din bumbac pentru ca aroma acesteia să se păstreze intactă. Rădăcina se păstrează la temperaturi de  10° C.

REȚETE CU ȚELINĂ

Supă cremă de țelină

Este o supă simplu de preparat și un fel principal sățios. Poate fi servită cu grisine, crutoane clasice aromate cu rozmarin sau cimbru sau cu biscuiți crackers.

90’ – 4 porții
  • 1 kg rădăcină de țelină
  • 200 ml smântână
  • 50 g unt
  • 1 ½ l supă de legume
  • 2 cepe
  • 2 cartofi
  • Blue cheese
  • Pâine prăjită
  • sare
  • piper

  1. Curățăm bine țelina și o tăiem în bucăți mici. Curățăm ceapa, o spălăm și o tăiem solzișori, iar cartofii îi curățăm și îi tăiem cuburi. Punem țelina și ceapa la fiert în supa de legume. Preferabil supa de legume să fie preparată anterior. Putem adăuga apă în loc de supă.
  2. Fierbem legumele timp de 30 de minute, apoi adăugăm cartofii și îi lăsăm până ce se zdrobesc ușor. Când sunt gata strecurăm supa într-un vas, iar legumele le punem într-un blender. Încorporăm și smântâna în amestecul legumelor apoi mixăm până când obținem o pastă. Adăugăm și untul în piure. Turnăm câte un polonic din supa în care au fiert până când obținem o cremă de consistența dorită.
  3. Condimentăm cu sare și piper și lăsăm la foc mic până ce dau în clocot. Pentru un gust rafinat, servim cu pâine prăjită și cu blue cheese.

Soufflé de țelină, linte și hrișcă

O variantă rafinată a clasicului sufleu de brânză, care datorită țelinei dar și amestecului de hrișcă și linte nu doar că ne cucerește printr-un gust seducător, cât și printr-o importantă sursă de proteine vegetale.

  • 50 g unt
  • 50 g parmezan ras
  • 50 g făină
  • 200 g hrișcă
  • 200 g linte
  • ¼  l lapte
  • 1 țelină
  • 2 ouă
  • sare
  • piper

 

  1. Fierbem mai întâi lintea și hrișca. Lintea o lăsăm în apă cu o noapte înainte sau măcar câteva ore pentru a o fierbe foarte bine dar și pentru a curăța mult mai ușor cojile.
  2. Ambele, atât lintea cât și hrișca le fierbem separate după următorul raport: 2 unități apă la 1 unitate cereale uscate. Așadar 200 g hrișcă le vom fierbe în 400 ml apă. La fel și lintea. Punem apă cu sare la fiert. Între timp spălăm hrișca ca pe orez. Când apa fierbe, adăugăm hrișca. Când dă în clocot, lăsăm focul mic, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă cam 30 de minute fără să amestecăm.
  3. După 30 – 35 minute, hrisca trebuie sa absoarbă toata apa în care a fiert. Ca să fim siguri, oprim focul și lăsăm încă un sfert de oră acoperind cratița cu un capac.
  4. Procedăm la fel cu lintea, doar că la ea timpul de fierbere este cam de 40 de minute.
  5. Curățăm țelina, o spălăm și o tăiem cubulețe. O punem la fiert în apă cu sare. Când sunt fierte punem cubulețele într-un blender până când obținem un piure dens.
  6. Amestecăm făina cu laptele și cu untul topit. Adăugăm peste piureul de țelină.
  7. Preparăm baza soufflé-ului. Amestecăm parmezanul, gălbenușurile, lintea fiartă și hrișca. Potrivim de sare și piper.
  8. Batem albușurile spumă și le încorporăm în piure-ul de țelină amestecându-se prin răsturnare. Pentru a obține un sufleu cât mai spumos, nu trebuie să amestecăm cu mixerul.
  9. Turnăm compoziția în boluri termorezistente, unse cu unt și tapetate cu pesmet. Mai întâi stratul de linte, hrișcă și parmesan, iar apoi piureul spumos de țelină.

Dăm la cuptor, la foc mic, pentru 30 minute.

Mousse de țelină

Un aperitiv ușor de preparat ce poate fi servit cu legume crude sau cu salată. Savuros și ca gustare, servit pe bruschette.

 40’ – 4 porții

  • 200 ml ulei de măsline
  • 100 ml iaurt cu 10 % grăsime
  • 1 rădăcină de țelină mare
  • 2-3 frunze de țelină, cu tulpină cu tot
  • 2 cartofi
  • 2-3 căței usturoi
  • 4 morcovi
  • 2 castraveți mari
  • 1 legătură ceapă verde
  • castraveciori în oțet
  • mărar
  • sare
  • piper

 

  1. Curățăm de coajă țelina, o spălăm și o tăiem cuburi mici pentru a fi mixată mai ușor. O punem la fiert cu puțină sare. Între timp curățăm cartofii îi tăiem bucăți. După 30 de minute îi adăugăm în apa în care a fiert țelina și mai lăsăm 30 minute.
  2. Când au fiert legumele le punem în blender și le mixăm. Curățăm usturoiul și îl zdrobim în mojar. Îl amestecăm apoi cu legumele pasate.
  3. Adăugăm uleiul treptat amestecând bine, ca la maioneză, până când obținem o pastă omogenă. Încorporăm și iaurtul.
  4. Punem mousse-ul într-un bol și decorăm cu castraveciori în oțet tăiați mărunt sau chiar cu frunze de țelină. Servim cu ceapă verde, frunze și tulpină de țelină, morcovi și castraveți tăiați bețișoare.