20 iunie 2017

Tradiții românești

Post by LaCucina

Pomana Porcului – După încheierea sacrificiului, se prepară pomana porcului din care trebuie să guste toți cei de față. În unele sate din Olt, Argeș și Brașov înainte de tăiere, porcul este stropit cu agheasmă și așezat cu capul înspre răsărit. Pentru prepararea mâncării numite pomana porcului, se ia câte o bucățică din fiecare parte a porcului: mușchi, pulpă, măruntaie, limbă creier etc și se prăjesc toate în ulei încins sau, dacă suportați colesterolul, chiar în untură. Tradiția confirmă că această tochitură se savurează de obicei cu mămăligă și cu murături, dar fiecare zonă românească are obiceiul său culinar: spre exemplu în Dobrogrea se mănâncă cu usturoi pisat, amestecat cu ardei mixat și păstuit în blender cu roșii coapte, iar în Moldova cu varză murată. Există și o cutumă a carității, prilejuite de sărbătoarea Ignatului. A doua zi, după încheierea sacrificiului și implicit a tochiturii pomana porcului, în Ardeal spre exemplu se obișnuiește să se prepare blidul cu mâncare proaspătă, blid din care se împarte vecinilor sau oamenilor bătrâni, săraci, singuri, în semn de comuniune și solidaritate.