22 iunie 2017

Austria pe gustul verii

Post by LaCucina

Parfumul caiselor prefăcute-n schnaps, sparanghelul lui iunie și peștele proaspăt din apa limpede a lacurilor  alpine, cașul verii și mustul merelor, al perelor și-al strugurilor toamna și încă mai mult decât acestea, toate ne îndeamnă la un adevărat periplu spre a descoperi Austria cu gusturile, parfumurile și minunatele ei culori, altfel decât iarna.

Ne-a intrat în reflex conexiunea Austria la schi! Desigur, pârtiile și termele, spa-urile și centrele wellnes din hotelurile pitorești sau elegante sunt emblematice pentru stațiunile turistice de pe tot întinsul Austriei, dar cum să refuzi să participi la explozia de culoare a grădinilor și a balcoanelor pline de mușcate și petunii curgătoare, la sutele de evenimente culturale ale verii, la plimbările cu bicicletele de-a lungul Dunării sau în jurul superbelor lacuri ale Alpilor? La liniștea unei zile petrecută pe un teren de golf sau adrenalina pe care ți-o dă practicarea sporturilor pe apă, ori doar o cină romantică în apus de soare, la o terasă cochetă pe malul unui lac? Categoric și această față a Austrie merită descoperită și, odată cu ea, un popor civilizat, care își cinstește istoria bogată, cultura și credința, tradițiile și obiceiurile, integrându-le firesc în mersul vieții cotidiene.  Gruss Gott Austria!

TERME

Tot mai des o vizită în Viena este combinată cu un sejur de wellness și relaxare într-un luxos hotel termal din împrejurimi. Una dintre cele mai însorite zone ale Austriei, situată în partea de est a țării, Thermenwelt – Burgenland, cuprinde o salbă de stațiuni turistice cu hoteluri dotate cu baze de tratament și welness foarte bine puse la punct. Baden bei Wien sau Alpii Vienezi , Milstatter See ne oferă și ele binefacerile apleor termale.

CULTURA

Wienerwald ne ademenește cu amintiri impresionante din era „Belle Epoque“. Superbele vile amintesc de strălucirea monarhiei. Mănăstirea Heiligenkreutz este un puternic centru religios al Austriei. La doar câțiva km de Viena, Baden – sațiunea termală a atâtor artiști, ca Mozart, Beethowen sau Schubert, ori Mayerling, ce păstrează trista poveste a sinuciderii prințului Rudolf de Habsburgh, fiul lui Franz Josef și al Elisabetei, și alte câteva mici așezări  din vecinătate trăiesc o viață bogat culturală.

ZONE MONTANE

La o distanță de doar o oră de mers cu mașina din Viena spre centrul țării, trenulețul salamandră ne poartă printr-o lume specială: pârâurile grăbite și pădurile adânci ale Alpilor Vienezi anunță deja minunățiile naturii ale aceastei regiuni. Semmering este cea mai renumită regiune, cunoscută bine de schiori, dar la fel de căutată și pentru conferințe și spa-uri sau relaxare, vara. În Mostviertel, o altă regiune montană din vestul Vienei pornim pe drumul mustutlui de pere.

Regiunea Zell am See demonstrează pe deplin cât de bogată poate fi chiar și numai o singură zonă: ghețarul veșnic alb Kitzsteinhorn, pajiștile verzi de pe Schmittenhöhe și lacul Zeller See de un albastru intens constituie cadrul idilic al unei vacanțe de vară excelente.

LACURI

Lacul Millstäetter din Carintia este un bun exemplu de prețuire a naturii: lacul cu ape limpezi oferă o zonă de vacanță paradisiacă departe de zgomotul și agitația cotidiană. Este o experiență de neuitat să mergi cu barca cu vâsle, la primele ore ale dimineții pe lacul neclintit și să asiști la răsăritul soarelui la un picnic direct pe lac. Sau să optezi pentru un dejun romantic pe un ponton plutitor, chiar în mijlocul lacului.

La Bodensee, în Vorarlberg – partea de vest a Austriei, care se învecinează cu Germania, Elveția și Principatul Lichtenstein,  vacanța la scăldat se împletește de minune cu ofertele culturale. Pe scena contruită pe lacul Bodensee, care datorită poziției sale spectaculoase a fost loc de filmare al celui mai nou film cu James Bond, are loc în fiecare vară Festivalul din Bregenz.

DELICII CULINARE

În Bregenzerwald pornim pe Drumul Cașului. Viața și tradițiile localnicilor din salba de mici localități rurale se păstrează astăzi neschimbate. Localnicii fac turism, dar în același timp sunt crescători de vite, producători de caș, tâmplari și artizani.  În drumețiile montane poți vizita fermele de vite, poți asista la procesul de producere a brânzelor atât de renumite din zonă și să le deguști alături de ceva cârnați și șuncă la un pic-nic încropit direct pe iarba verde. În plus, în Bregenzerwald arhitectura specifică este o adevărată atracție, căci aici accentul este pus pe construcţiile din lemn, cu elemente tradiționale.

Oriunde ai fi în Austria, brânzeturile gustoase de munte se însoțesc de minune cu un vin bun. Pornind pe Drumul Vinului din Austria Inferioara – În Wachau-Niebelungengau-Kremstal, zonă predominant viticolă, și continuând în Wienerwald ori Burgenland și până în partea de vest, pe Valea Rinului, poți afla secretele tutror vinurilor austriece, fie că sunt albe, seci sau roșii, ca cele ale însoritului Burgenland.

Bucătăria renumită a vechiului imperiu o poți descoperi și în restaurantele rafinate ale hotelurilor din stațiunile turistice sau din orașele mari, dar la fel de bine te vei simți și în hanurile tradiționale sau pensiunile țărănești din satele situate în jurul Vienei, pe lângă Krems sau în Bregenzerwald.

SHOPPING

Cultura, sportul, relaxarea se pot combina cu o partidă bună de cumpărături. Centrele Salzburgului sau Grazului sunt încărcate de istorie. La fel și Bregenz sau Dornbirn, ori Krems sau Spittal am der Drau, ca să nu mai vorbim de Viena. Fiecare plimbare prin aceste impresionante orașe vă poartă într-o călătorie în timp. Dar vizitele pot fi împletite și cu ceva shopping, căci e greu să reziști mirajului vitrinelor atât de atrăgătoare, chiar dacă prețurile nu sunt întotdeuna cele mai prietenoase. La calitate însă nu se pune problema de rabat. Binecunoscutul Designer-Outlet Parndorf, la 50 de km de Viena găzduiește 600 de mărci internaționale de top.