20 iunie 2017

Care este apa potrivită pentru bebelușul tău?

Post by LaCucina

Conf. univ. dr., specialist nutriţionist Lygia Alexandrescu

Copiii mici, la fel ca și cei mari, au nevoie de hidratare. Se spune că atât timp cât bebelușul este alăptat la sân nu are nevoie de hidratare suplimentară. Deși există excepţii: perioadele foarte calde, perioadele în care copilul a avut scaune diareice, vărsături sau a fost răcit.

Un lucru este cert: apa de bună calitate trebuie să fie o prioritate pentru părinţi atunci când vine vorba de hidratare și nu numai. Și de organizarea meselor, adică reconstituirea formulei de lapte și la gătirea meselor atunci când începe diversificarea. Piureurile, compoturile, sosurile, supele, toate necesită apă, iar această apă trebuie să fie de foarte bună calitate.

Apă de calitate înseamnă o sursă bună, o sursă sigură, o apă pură, fără niciun fel de bacterii. O apă care să conţină un reziduu sec extrem de scăzut, undeva
sub 120 mg/l.

Este bine de știut că sistemul renal al bebelușilor și al copiilor mici nu permite o metabolizare normală a mineralelor, în special a sodiului. Iar atunci eticheta alimentară trebuie să fie verificată când cumpărăm apă copiilor. În primul rând, verificăm reziduul sec să fie sub 120 mg/l, reziduul sec fiind cantitatea de minerale solide care rămân după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius. De asemenea, trebuie să fie urmărit nivelul sodiului, pe care-l găsim tot pe eticheta alimentară.

Atunci când copilul crește, nevoia de hidratare crește și ea. De exemplu, undeva la 6 luni, vorbim de un aport de apă de băut efectiv din pahar sau biberon de aproximativ 200 ml/zi. După care, după vârsta de 8 luni, această nevoie va crește, deoarece cantitatea de alimente pe care o va consuma va fi mai mare, iar în cazul în care copilul refuză apa, vom încerca să-i oferim o cantitate mai mare de supă, deci să-i încorporăm mai multă apă, pentru că el are o creștere rapidă, iar organismul fiind format la această vârstă din 60%–70% apă, nevoia de hidratare este mare.

Să nu uităm atunci când plecăm la drum, avem nevoie de apă îmbuteliată, la fel, de bună calitate și să avem grijă să scrie pe ea că este o apă propice constituirii formulei de lapte și gătitului pentru bebeluși.

Sigur, există o mare diversitate de informaţii în privinţa hidratării, dacă vorbim de copilul mai mare, de copilul care merge la creșă după un an, din nou, nevoia de apă ajunge până la 800 ml–1 l/zi.

De asemenea, în colectivitate copilul trebuie hrănit cu cel puţin un fel de mâncare lichid la masă și sticlă de apă, cum spuneam, de foarte bună calitate, reziduul sec să nu depășească 120 mg/l. Iar sodiul de asemenea, să nu depășească 20 mg/l.