1 mai 2017

Despre aerobic, tae bo și pilates cu Florentina Opriș

Post by LaCucina

Florentina îmi este prietenă și atunci am decis împreună să vă oferim un răgaz de informație interesantă pe tema sport și diete, dar și un prilej monden de a ne reîntâni cu invitații săi.

Interviu realizat de Cristiana Chioncel

Fotografii: arhiva personală a Florentinei Opriș

 

Vorbește-ne mai întâi despre tine. Ești o femeie frumoasă, o vedetă, lumea te asociază clar cu ideea de mișcare ritmică și gimnastică aerobică , dar și cu vedetele invitate de tine permanent în emisiunea SPORT, DIETĂ ȘI O VEDETĂ de pe KANAL D. Hai să începem cu începutul. De cât timp faci sport?

F.O.: Când am început sportul? Inconștient la 9 luni când am început să merg și am făcut febră musculară și conștient la 12 ani când sportul a intrat definitiv în viața mea, iar eu am avut marea șansă să transform hobby-ul în  meserie. Mă bucur nespus că am fost îndrumată de mică spre sport și recomand părinților să-și îndemne copiii să facă sport.  Pentru mine sportul a devenit un mod de a mă exprima. și în plus știu că sportul are grijă de corpul meu, nu atât pentru că mă face să arăt bine, ci pentru că mă face să mă simt bine, ceea ce este esențial.

Tu personal ai inițiat o campanie de viață sănătoasă, sportivă, cu o alimentaie corectă și cu un program bine pus la punct.

F.O.: Da, putem să o numim și o campanie. De mulți ani  mi-a venit ideea să transmit și altora mesajul că putem reuși împreună să avem o viață mai sănătoasă, un ritm mai echilibrat, fapt care cu siguranță ne va face și mai fericiți. Așa a venit ideea emisiunii “Sport cu Florentina”, ca și o „pastilă de sănătate”zilnică, iar “Sport, Dietă și o Vedetă” s-a născut din dorința de a arăta tuturor că și vedetele au o viață îngrijită prin modul în care se alimentează și chiar fac sport suficient de mult, ajutându-și în permanență organismul să fie sănătos și să arate cât mai bine.

Hai să vorbim despre ce exerciții ne recomanzi tu pentru a slăbi corect?

F.O.: Gimnastica aerobică este într-adevăr minunată pentru organism. Exercițiile aerobe cresc cantitatea de oxigen livrată musculaturii și îi permit acesteia să funcționeze în parametrii optimi. Beneficiile exercițiilor aerobe sunt multiple: cresc sănătatea inimii, scad nivelul de colesterol, reduc riscul de diabet, riscul de apariție al cancerului și al bolilor cardio-vasculare. Unul dintre exercițiile aerobe este și mersul pe jos. În cadrul exercițiilor de gimnastică aerobică se pot lucra foarte bine mușchii abdominali. Atât cei drepți, cât și cei oblici. Un lucru important este să lucrăm abdomenul în serii repetate, la fiecare antrenament mai mult și mai intens.  De asemenea putem tonifia pectoralii pentru a crește fermitatea sânilor. Mușchii pectorali care se găsesc sub glanda mamară trebuie lucrați constant, pentru a fi în formă perfectă. Nu trebuie să uităm de mușchii dorsali,  deoarece ținuta cu spatele drept conferă sânului mai multă frumusețe. Un exercițiu simplu și la îndemână sunt semiflotările la perete sau pe covor cu palmele în lateralul pieptului, efectuându-se câte trei serii a câte 10 repetări. Pentru a avea picioare suple avem nevoie de exerciții de pedalare, alergare, mers sau  mobilitate efectuate în ritm mediu. Metoda Pilates ne ajută să dăm o formă plăcută mușchilor, fiecare moment fiind atent controlat pentru obținerea efectului maxim. Contează poziționarea și mișcarea fiecărei părți a corpului nostru. Corpul lucrează ca un tot unitar. Un exercițiu eficient și simplu de executat pentru tonifierea mușchilor fesieri și coapselor este cel cu ajutorul scaunului. Efectuăm urcări cu piciorul drept și apoi cu stângul pe un scaun rezistent, de cel puțin trei serii a câte douăzeci de urcări pentru fiecare picior pe rând.

Îmi spuneai cândva că relaxarea este foarte importantă.

F.O.: Da, este. Un exercițiu de relaxare este să ne întindem pe podea cu spatele drept și brațele pe lângă corp, să ne relxăm întreg corpul în așa fel încât nici o parte să nu fie în tensiune, închidem ochii, inspirăm până când cutia toracică își mărește volumul, menținem câteva secunde, apoi expirăm lent, încercând să conștientizăm relaxarea în tot corpul.

Vinde-ne niște trucuri.

F.O.: Cum am mai spus, este importantă creșterea numerelor de repetări sau a timpului alocat exercițiului. Nu te antrena cu stomacul plin. Este bine să efectuezi exercițiul fizic în fiecare zi cel puțin o jumătate de oră, sau de cel puțin trei ori pe săptămână o oră. ședințele lungi și rare, de genul odată pe săptămână obosesc organismul, iar rezultatele nu pot fi vizibile atunci când vrei să slăbești sau să-ți dobândești condiția fizică.

Este foarte important să ne preocupăm de sănătatea și frumusețea trupului nostru, printr-o alimentație corectă și prin sport. Iată alte câteva trucuri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când dorești să-ți reintri în formă sau să începi o dietă, pentru a-ți recăpăta silueta.

Pe lângă o alimentație cu conținut caloric scăzut, nu trebuie să uiți:

APA ESTE ESENȚIALĂ. Atenție însă cum o bei!

 • Dimineața fă un “duș” organelor interne cu cel puțin 300ml. de apă, băută imediat după trezire (dacă poți și mai mult de atât este foarte bine). Nu înlocui apa cu nimic altceva (ceai, lapte sau cafea).
 • Înainte de fiecare masă (20 de minute înainte) bea un pahar mare de apă. În acest fel hidratezi organele interne și nu ești nevoită să bei apă în timpul mesei, lucru de altminteri dăunător procesului de digestie

POFTA DE DULCE.

 • Dacă simți nevoia să mânânci ceva dulce, mănâncă prima dată un fruct proaspăt și apoi mai așteaptă 10 minute.
 • Dacă nu ți-ai depășit în acest fel nevoia de dulce, mai savurează pe-ndelte câteva fructe uscate (dar nu confiate sau zaharisite). De pildă smochine, curmale, prune deshidratate sau caise uscate. De cele mai multe ori ele ajută să dispară senzația apăsătoare de hipoglicemie.
 • Dacă persistă însă s-ar putea să existe o dereglare a metabolismului și este mai bine să intervi consultând un medic în boli de nutriție și alimentație. Este foarte posibil să fie necesar un tratament medicamentos cu crom.

MIȘCAREA ȘI ARDEREA CALORIILOR.

 • Mergi pe loc în timp ce întinzi brațele pe rând încercând să prinzi ceva imaginar cu palma, timp de 3 minute.
 • Continuă alergând pe loc, tot timp de 3 min, oprește-te și efectuează 12 sărituri în ghemuit pe ambele picioare
 • Întinde-te pe spate culcat și execută 30 de abdomene.
 • Întinde-te cu fața în jos, sprijină palmele în lateralul pieptului și încearcă să execuți 8 semiflotări
 • Dacă ești începător, înjumătățește repetările.
 • Dacă îti dorești să afli mai multe tipsuri și exerciții, citește numerele următoare din LA CUCINA

Dacă o companie farmaceutică ar produce o pastilă care să facă ceea ce face mișcarea fizică, probabil că ar câștiga un premiu Nobel în medicină, dar cum acest lucru nu este posibil, cei aproape 700 de mușchi de pe întreg corpul trebuie supus efortului fizic în fiecare zi. Așa că la treaba doamnelor și domnilor!