1 mai 2017

De vorbă cu Mihaela Drăghici despre ingredientele cheie ale unei sănătăți fericite

Post by LaCucina

Mihaela Drăghici reprezintă cu siguranță etalonul oricărei femei moderne actuale – tânără, frumoasă, cu o carieră în plină dezvoltare pe segmentul de marketing și comunicare într-una dintre cele mai reprezentative și tradiționale companii producătoare de ape minerale din România, cu o viață personală echilibrată și cu multă responsabilitate în privința propriei sănătăți, Mihaela ne povestește care este secretul acestei rețete de armonie și împăcare din viața noastră.

Material realizat de Cristiana Chioncel, fotografii arhiva personala & revista UNICA Fotograful Tău

Ce reprezintă pentru tine șansa unei vieți sănătoase?

Înseamnă să pot respira un aer mai curat, să pot consuma fructe și legume cât mai puțin tratate chimic, în rest, celelalte aspecte ale unei vieți sănătoase, atât la nivel psihic cât și fizic, depind în foarte mare măsura de mine. Pot alege să fac drumeții la munte, să alerg prin parc, să fac mișcare în aer liber, să mă cufund în lumea magică a cărților.

Mai este posibil oare în nebunia urbană în care trăim să optăm pentru alternativa unei vieți curate?

Este destul de dificil să avem o viață curată, atât timp cât trăim într-un mediu poluat, însă avem destule opțiuni pentru a reduce efectele ’’nebuniei urbane’’, așa cum o numești tu. Putem controla multe dintre lucrurile care ne afectează negativ.  Și mă refer aici, în principal, la gândurile noastre, ele reprezintă factorul perturbator major al calității vieții noastre.

Cât timp petreci pe zi la serviciu și cât timp aloci vieții personale, că din păcate și acesta este un aspect al optimizării timpului nostru?

La serviciu petrec 8 ore și jumătate, fără pauză de masă. Începem programul foarte devreme la 7.30, acest program matinal având multiple avantaje, precum traficul mai lejer și posibilitatea de a avea toată după-amiaza la dispoziția ta. Nu sunt o persoană matinală și, în continuare, îmi este greu să mă trezesc dimineața devreme, însă cele câteva ore în plus de timp liber reprezintă un mare beneficiu.

Ce regim alimentar ai, ținând cont de silueta ta permanentă J?

Sunt ovo-vegetariană. Nu sunt gurmandă, nici pofticioasă și mănânc puțin și des.

Dă-ne un exemplu concret: ce mănânci azi?

Dimineața, ouă de prepeliță cu roșii cherry și pâine, pâinea o scot sau o adaug în meniu în funcție de kilogramul în plus sau în minus pe care-l am, plus ciocolată, biscuiți sau napolitane cu ciocolată, cafea, ceai verde; între mese, aproape zilnic, beau un fresh de portocale; la prânz, o supă și o salată; iar seara tagliatelle cu parmezan, anșoa, sos picant și busuioc, fructe.

Îți permiți din când în când răsfățuri de genul – o felie de tort sau o prăjitură sau un pahar cu vin? Mă răsfăț nu din când în când, ci aproape zilnic și mă refer la dulciuri, nu la alcool. Am renunțat la zahărul ca atare, însă nu și la ciocolata și dulciurile care îmi plac foarte mult. Am observat că pâinea și făinoasele se depun pe unde nu trebuie, nu ciocolata J.

Apropo de răsfățuri, văd că ești amatoare de ciocolată. În această lună celebrăm deserturile tradiționale așa că eram curioasă să aud de la o femeie modernă, zveltă, fără probleme cu kilogramele dacă iubește dulciurile și mai ales ciocolata. Dar tocmai mi-ai răspuns.

Da,  îmi place ciocolata foarte mult, îmi plac și dulciurile. Prefer să renunț la altceva, dar nu la gustul dulce, delicios al ciocolatei care îmi umple creierul de endorfine!

Ești ardeleancă așa că te voi invita să îți amintești despre copilăria ta culinară. Ce mâncai când erai mică și cand ai gătit prima oară?

Eu fac parte din generația care a crescut cu cheia la gât, așa încât nici nu-mi amintesc când am gătit prima oară. Găteam frecvent împreună cu fratele meu, ne pregăteam singuri micul dejun, făceam cartofi prăjiți, ciorbe. Fratele meu, deși este mai mic decât mine, a gătit primul tort de mere. Chiar se pricepea, era delicios.

Acum mai gătești? Dacă da, ce?

Gătesc mâncăruri simple, supe, paste, omletă scrambled pentru diminețile de weekend, nimic complicat, iar vara mănânc mai mult salate, așa că scap aproape cu totul de gătit.

Ne poți da o rețetă de suflet, din Ardeal? Din bucătăria mamei sau a bunicii?

Supa de pui cu găluște și pătrunjel era preferata mea. Îmi mai gătește mama și acum când ajung la Borsec, însă fără pui.

Spuneai la un moment dat că ai optat pentru vegetarianism. Consideri că vegetarienii sunt sănătoși? Nu este un mit fals faptul că a fi vegetarian este egal cu a fi sănătos?

Da, în opinia mea este un mit, nu cred că vegetarienii sunt mai sănătoși. Fiecare organism procesează hrana în mod diferit. Este o alegere personală.

Ce rol ocupă mișcarea în viața ta?

Un rol destul de important. Am realizat iarna aceasta cât de mult mi-au lipsit alergarile prin parc, deși am practicat destul de frecvent înotul, precum și drumețiile montane.

Ce fel de activitate sportivă preferi?

Alergatul prin parc sau pe plajă, în acest caz desculță.

Întrucât tema noastră este cum să alegem un stil de viață sănătos – te rog să ne dai sfaturi, acum în luna în care femeile își amintesc de ele mai mult, cam ce ar trebui să facem pentru a avea o viață cât mai sănătoasă.

Rețeta mea este destul de simplă. Hrănește-te cu alimente cât mai putin procesate, fă mișcare, nu te lua prea în serios, trăiește pe cât de relaxat poți. Și nu-ți lăsa mintea să zburde singură. De multe ori, în loc să fim prezenți, ne lăsăm mintea să deruleze filme, scenarii imaginare care nu ne fac deloc bine.

Că tot lucrezi la cea mai tradițională și prestigioasă marcă de ape minerale din România și anume la Borsec J – tu bei apă multă?

Din păcate nu beau chiar câtă apă ar trebui, adică între 35 și 45 ml/kg-corp, în functie de temperatură și de activitățile practicate. Vara beau apa la temperatura camerei, iar iarna chiar o încălzesc puțin, căci nu-mi place deloc apa rece.

Se spune despre apă că ar fi mai importantă pentru organismul uman decât hrana propriu-zisă. Ești de acord cu acest principiu?

Evident că hidratarea este extrem de importantă, iar consumul unei ape minerale naturale, plată sau carbogazoasă, de calitate, este crucial. Apa minerală naturală trebuie să respecte niște condiții extrem de stricte pentru a putea fi denumită astfel, față de apa de izvor, ca să nu mai vorbim despre apa de masă care este tratată pentru a putea fi consumată.

Acum se pune întrebarea – să bem apă minerală sau apă plată? Pentru siluetă aș tinde să spun că e mai utilă cea plată, dar ce ne facem cu sărurile și mineralele de care avem nevoie.

Avem trei categorii de apă: apa minerală naturală plată sau carbogazoasă, apa de izvor și apa de masă. Apa, indiferent daca are dioxid de carbon sau nu, tot zero calorii are. Dacă eventual ne balonează puțin apa minerală carbogazoasă, nu înseamnă că ne și îngrașă! Vara mai ales consum multă apă minerală carbogazoasă, pentru că are mult mai multe minerale decât apa minerală plată. Apa  minerală carbogazoasă Borsec, de exemplu, este o apă calcică și magneziană, consumul a doi litri pe zi asigurând 80% din necesarul de calciu și magneziu, minerale extrem de importante pentru buna funcționare a organismului.

Îți mulțumim cu drag și sper să fim și noi la fel de pozitivi și fresh ca și tine în această primăvară!