1 mai 2017

Oana Cuzino și decalogul nescris al frumuseții și tinereții veșnice

Post by LaCucina

Una dintre cele mai elegante, frumoase și feminine vedete din show-biz-ul românesc, Oana Cuzino, prezentatoarea emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?”, de la Pro TV, la 42 de ani arată spectaculos de tânără și tonică. În interviul ce urmează ne convinge de faptul că frumusețea nu este doar o stare de spirit, ci un dar natural. E drept că se naște o dată cu tinerețea, dar poate fi menținută și pe parcursul celorlate vârste, dacă se adaptează unui trai frumos și sănătos.

Interviu realizat de Cristiana Chioncel, fotografii: PRO TV

 

Care este legătura dintre sănatate și frumusețe?

Cu frumuseţea te naşti şi înseamnă tinereţe, dar tineri suntem doar 1/3 din viaţă. În restul vieţii, frumuseţea echivalează cu sănătatea păstrată printr-o viaţă echilibrată. Adică grija pentru alimentaţie şi alegerea ingredientelor, la fiecare masă, cu foarte mici excepţii, care fac viaţa mai frumoasă şi normală. Sport practicat cu regularitate, mişcare, timp mult petrecut în aer liber şi curat. Hidratare permanentă, internă şi externă, pentru a ajuta permanent mecanismele de detoxifiere şi a menţine pielea elastică şi strălucitoare.

Care este cea mai mare greșeală pe care o facem noi românii în modul nostru de viață?

Suntem prea sedentari.

Pentru a îndrepta lucrurile: Ce depinde de noi să facem? Ce nu depinde de noi?

Totul  depinde de noi dacă vorbim de a alege să trăim cât mai sănătos!! Depinde numai de noi, să ne mobilizam şi să facem mai multă mişcare, iar aceasta angrenează şi un stil de viaţă sănătos, mai multă preocupare pentru sănătate, să nu fumăm, să nu facem abuzuri, să zâmbim mai mult şi să fim mai organizaţi.

Cum a fost în cazul tău: ai fost chibzuită întotdeauna în privința modului tău de viață? Ai mâncat întotdeauna corect? Ai făcut mereu sport, etc?

Da, graţie preocupării mamei mele pentru sănătatea familiei, am fost încurajată de copil să practic sport cu regularitate şi în afara şcolii. Am făcut până la 13 ani balet şi gimnastică artistică, dar şi înot. Apoi, din liceu am început să merg la aerobic şi să găsesc mereu timp pentru sport, la sală, la bazinul de înot sau jogging… Sportul a făcut mereu parte în mod natural din viaţa mea. Şi da, am mâncat şi corect, fiindcă nu îmi place să îmi încarc sistemul digestiv cu mâncare nesănătoasă sau proastă şi prefer peştele sau legumele, ador dintotdeauna fructele, de orice fel.

Cum îţi explici că tot mai multe celebrităţi şi nu numai, arată senzaţional, deşi au trecut de 40, chiar de 50 de ani? Care crezi că e secretul lor? Doar operațiile estetice să fie cauza?

Nu neapărat. „Lumea bună” s-a convins  cât de importante sunt mişcarea şi alimentaţia chibzuită, au descoperit alimentele minune, dar şi puterea suplimentelor de tip antioxidanţi, rolul esenţial al  hidratării, externă şi internă. Vedetele îşi permit, chiar mai mult decât alţi oameni, să ducă o viaţă sănătoasă, în detrimentul abuzurilor care se practicau pe vremuri în lumea celebrităţii. Astăzi vedetele şi oamenii bogaţi au acces şi îşi permit antrenori personali sau nutriţionişti celebri, ce le compun diete inteligente, accesează terapii corporale sau cosmetice sofisticate, fac sport zilnic şi atunci rămân „tineri” şi sănătoşi, mai  multă vreme.

Care sunt trucurile, secretele tale ca să arăți atât de bine? Ce mănânci sau mai bine zis ce nu mănânci?

Ma trezesc înaintea tuturor pentru a avea timp să îmi incep ritualul meu de frumuseţe, pentru a avea momentele mele de linişte – demachierea, automasajul  facial, duşul, aplicarea cremelor de înviorare, pentru ten şi întregul corp. După micul dejun sănătos şi energizant şi pregătirea fetiţei pentru şcoală, mă reîntorc la îngrijirea părului, alegerea ţinutelor pentru întreaga zi, mai ales că merg şi la sală, uneori am şi filmări peste zi. Îmi iau la mine gustări sănătoase, multe mere, migdale, nuci, alune, batoane cu fructe confiate, pentru că le prefer în această formă- goji, merişoare, curmale, smochine. Obligatoriu, o sticluţă-două de apă plată. De câte ori am ocazia, beau însă apă minerală pentru ca are un aport superior de minerale.

Ce fel de sport faci, cât de frecvent? Ce fel de cosmetice folosești?

Fac pilates şi înot cu regularitate, jogging uneori şi orice sport mi se oferă ocazia. Ador să sar coarda sau să sar pe trambulină, pe jumătate, în joacă, cu fetiţa mea.

Folosesc cosmetice cât mai hidratante, aplicându-le zilnic prin automasaj şi cred că acesta este secretul menţinerii unei pieli elastice şi sănătoase, cât mai multă vreme.

Cine ţi-a oferit cele mai importante lecţii în viaţă legate de frumusețe și sănătate? Ai avut vreun mentor?

Legat de sănătate, mama mea, care a fost mereu preocupată de aspectele ştiinţifice ale sănătăţii fizice şi spirituale. În anti-aging, însă, profesorul Ioan Nedelcu, unul dintre cele mai erudite personalităţi medicale autothtone.

Cum ai ales medicina?

Am crescut în această idee, de a urma şi practica medicina. Abia în timpul facultăţii şi după ce am absolvit am descoperit că idealurile mele nu se suprapun cu realitatea şi îndrăgostită fiind de acest domeniu, am căutat o altă posibilitate de a-mi folosi cunoştinţele şi dorinţa de a aprofunda medicina care să nu aibă însă legătură cu viaţa de spital, ierarhizarea sistemului sanitar, aproape de militarizare şi problemele de nerezolvat ale sistemului sanitar românesc. Din păcate, trăind 10 ani aproape de acestea am intuit bine. Nici acum, la 20 de ani de la eliminarea comunismului, nu avem un sistem medical modern, accesibil tuturor, deşi ştiinţa a înaintat spectaculos. Nici acum nu avem un sistem medical de asigurare care să ne ajute să ne realizăm civilizat problemele de sănătate, în condiţiile în care cotizăm lunar, uluitor de mult.

Ai mâncat vreodată junk food?

Nu îmi plac deloc produsele fast-food, nu mă tentează junk-food, mezelurile, alimentele cu multă grăsime animală sau cele periculoase, cum sunt cele ce conţin grăsimi trans sau grăsimile hidrogenate. Prefer ingredientele vegetale cât mai crude şi în sezonul rece, prefer bucătăria slow-food.

Găteşti?

Da, cu foarte mare plăcere.

Cum eşti ca mamă cu copilul tău? Ce îi găteşti? Ce ar trebui să gătim pentru copii noştri?

Da, noi nu mâncăm fast food, eu nu cumpăr mezeluri, lactate grase, alimente grele, ci mereu mâncare sănătoasă. Îmi place să o implic pe fetiţa mea, pe măsura posibilităţilor şi disponibilităţii ei, în prepararea şi pregătirea mesei.

Ne amuzăm gătind împreună prăjiturele, uneori pentru a-şi servi colegii sau a trata micii musafiri.

Îi gătesc supe, peşte (felul ei preferat), multe salate, legume la cuptor sau la grătar, tartar…

Care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ţinem cont în alimentația noastră?

Dintre toate alimentele de bază sau ingredientele, carnea poate fi cel mai toxic aliment, concentrând, pe lângă antibiotice şi hormonii, acceleratorii de creştere şi anabolici, pesticidele şi chimicalele din vegetale, furaje şi cerealele consumate. Un studiu recent arată că cei care consumă frecvent carne au mult mai des probleme de tranzit intestinal, constipaţie, o imunitate redusă, sensibilitate hepatică mărită şi o tendinţă mult mai mare de a acumula ţesut adipos şi de a creşte în greutate.

De aceea, împreună cu foodstory.ro, am creat şi susţinem campania MeatLess Friday, prin care atenţionăm oamenii asupra pericolelor consumului frecvent de carne şi încercăm să oferim alternative gustoase şi sănătoase.

Mai ales că, la ora actuală, medicii au observat cum consumul frecvent de carne este asociat şi cu apariţia mai multor forme de cancer, printre care cancerul de colon, de rect, hepatic şi ovarian. Consumul de carne generează în sistemul digestiv, acizi biliari în exces. Aceştia ajung în colon unde irită puternic mucoasa. Este demonstrat faptul că, la nivelul colonului, o cantitate prea mare de acizi biliari pot determina cancerul de colon, iar persoanele care mănâncă în mod regulat carne friptă sau prăjită, au un risc cu 60% mai mare să se îmbolnăvească de cancer pancreatic, potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea Medicală din Minnesota.

Ce ai fi fost dacă nu ai fi făcut medicină?

Poate psiholog. Chiar îmi pare rău că nu am aprofundat acest domeniu, ce mi se pare fascinant, găsind rezolvări în mai multe planuri ale vieţii, de la sănătate, la modificări de destin.

Ce ne recomanzi să mâncăm acum vara?

Putem profita că pieţele sunt pline de legume autohtone, proaspete şi să facem o adevărată cură de regenerare, consumând morcovi, zarzavaturi şi legume verzi, dovlecei sau zuchini, lăptuci, conopidă, roşii, sfeclă fiartă, cartofi cruzi, fierţi sau copţi, ardei gras, spanac, fasole şi mazăre verde. În plus, să redescoperim anghinarea, ce are componente care conţin acizi, care cresc secreţia bilei şi ajută la digestia grăsimilor. Apoi, legumele bogate în sulf: usturoi, ceapă, broccoli;  sulful este  necesar detoxificării organismului prin procesul cunoscut sub denumirea de sulfatare, principala cale de detoxifiere a poluanţilor chimici, a anumitor medicamente, aditivi alimentari, metalele grele din organism. În plus, vara avem la îndemână arome, condimentele preferate, proaspete: pătrunjel, mărar, leuştean, mentă, dafin, cimbru, chimen, ţelină, hrean. Putem să ne facem singuri oţet de fructe sau socată…

Dintre bucătăriile lumii, ce bucătărie o consideri ca fiind cea mai sănătoasă? De ce?

Bucătăria mediteraneeană, fiindcă este echilibrată, saţioasă, generează bună dispoziţie, nu încarcă sistemul digestiv sau cardiovascular. Se bazează pe ingrediente bogate în nutrienţi valoroşi pentru sănătate, vitamine, antioxidanţi, acizi omega şi aminoacizi, contribuind chiar şi la menţinerea tinereţii. În plus, este extrem de versatilă, lăsând loc fanteziei, datorită largei palete de condimente. Ingredinetele nu sunt greu de găsit sau prea costisitoare şi satisfac şi cele mai pretenţioase gusturi.

Bucătăria românească este sănătoasă?

În parte, da, mai ales în ceea ce priveşte valorificarea legumelor. Ciorbele, supele, cu adaosul de probiotice: iaurtul, kefirul, sana… Apoi mâncărurile de fasole, păstăi, verde, naut, conopidă, ţelină, sfeclă – ca alternative la mesele bogate în carne, în special miercurea şi vinerea… Nu sunt de acord însă, cu abundenţa de grăsime animală, prăjirea în exces, amestecurile de carne tocată, folosirea abuzivă a cartofulului sau verzei, împănate în grăsime şi uleiuri.

Crezi în mitul operațiilor estetice? Dar al dietelor?

Dacă reuşeşti să respecţi cât mai mult timp, cu consecvenţă, o dietă sănătoasă şi să faci sport, nu ai nevoie de diete sau de operaţii estetice.

Ne recomanzi vreo rețetă sănătoasă cu care să încheiem materialul?

Dovlecei umpluţi cu zucchini şi alte legume

Dovleceii se scobesc şi se pot umple cu diverse legume, tăiate în cubuleţe mici.

Umplutura se omogenizează în tigaie cu puţin ulei de măsline sau cu ulei de cocos, mai sănătos şi care conferă o savoare aparte. Pentru că zuchini au un gust asemănator, însă sunt mai crocanţi se pot alătura cu succes umpluturii. Tot în rondele şi cubuleţe mici se taie şi ceapă verde, ceapă roşie, ardei gras, miezul dovleceilor, ciupercuţe diverse, de la champinion până la ciuperci de pădure aromate, o vânătă şi am adăugat puţin spanac şi două roşii.  Un pic de usturoi şi condimente naturale cât cuprinde – oregano, cimbru, piper, busuioc, peperoncino..

Dacă nu te temi de excesul caloric, poţi să acoperi umplutura cu puţin parmezan şi o gratinezi la cuptor, timp de 20-25 minute.