22 iunie 2017

Pelion, raiul dintre cer și pământ

Post by LaCucina

E bine să fim și munțomani, nu doar admiratori de mare

Așa am zis după ce am pășit în această primăvară în Pelion. Am aflat despre colțul de rai așezat între cer și pământ pe un vârf de munte…pe-un mal de mare atât de aproape de linia groasă și nesfârșită a unui orizont neîntrerupt.

Pelion reprezintă locul unde poți cu adevărat să dormi și unde, cum spunea un călugăr, te sperie din somn și forfota propriilor gândurilor într-atât ești de singur în liniștea inumană, încremenită, a unui sat. Portaria. Un sat bătrân care în vremea ocupației turcești era unul dintre cele mai prospere, având ca monedă de schimb pentru o viață mai bună comerțul cu mătase.

MIRAJUL UNUI DECOR

Dacă nu aș fi uneori și munțomană, dorindu-mi primăvara să urc pe crestele munților, nu aș fi fost poate tentată nicicând să descopăr frumusețile acestei peninsule. Dar dorind să văd și munții Greciei în care iarna se schiază, primăvara se doarme bine, vara se colindă hai-hui fără frici de caniculă, iar toamna se aprinde focul în șeminee, așa am ajuns să trec de poarta Volos-ului și să urcăm până la 1.600 de metri unde aproape de Portaria, într-o regiune numită Katichori, am descoperit unul dintre cele mai frumoase hoteluri boutique – Stevalia Hotel & Spa. Vi-l recomandăm cu certitudine pentru că reprezintă o veritabilă opțiune de răsfăț în materie de gastronomie și design-hotel. Priveliștea de acolo este cu adevărat unică. Îți taie respirația. Drumul întorcheat, plin de serpentine maiestuoase, care se târâște practic printre crestele munților spre vârf, îți relevă la final panorama mult așteptată. Pe o parte a hotelului admiri muntele în toată măreția și generozitatea lui, iar pe cealaltă parte te-ncumeți să-ți lipești privirea de întinderea nesfârrșită a mării.

Camerele sunt aranjate cu bun gust, într-o manieră ce îmbină decorul clasic cu minimalismul modern și cu elementele de art-deco. Un mix reușit care cucerește orice turist.

În plus, hotelul oferă varianta de spa, având piscină, jacuzzi, saună și cameră de masaj. Micul dejun este piesa de rezistență a hotelului oferind o varietatea imensă de homemade cookies și de alte bunătăți.

ATRACȚIILE ZONEI KATICHORI

  • Muzeul Athanasakio la 17km de Katichori
  • Muzeul de Artă Populară aflat la 5km de Katichori
  • Situl Arheologic de la Sesko aflat la 23 km de Katichori
  • Trecătoarea Centaurilor aflată la 4 km de Katichori
  • Trenul tradițional din Pelion amplasat la 32km de Katichori
  • Centrul Hania de Schi, aflat la 15km de Katichori

DAR EXISTĂ ȘI PLAJE în PELIONI

Plaja Mylopotamos, amplasată aproape de Horefto şi Hotelul Flamingo, rămâne una dintre cele mai spectaculoase plaje ale Peninsulei.  

Plaja Horefto este una dintre cele mai cunoscute plaje, cu nisip fin, ape linistite, curate si limpezi, avand o lungime de aproximativ 2 km. Potrivit legendelor mitologice greceşti aici își aveau lăcașul de vacanță zeii Olimpului, iar coasta Pelionului este locul unde Peleus s-a îndrăgostit de mitica nereidă pe nume Thetis. Din punct de vedere turistic, această plaja răspunde cel mai bine cerințelor de piață, având numeroase hoteluri, cafenele, taverne și mini-marketuri.

Plaja Plaka Pelion, amplasată la nord de Horefto, în Estul peninsulei este cunoscută ca fiind destul de aglomerată în timpul verii.

Plaja Agios Saranta, pe care o descoperim la sud de Horefto, la nici 20 de minute de mers pe jos.

Plaja Papa Nero este o plajă cu nisip alb și ape de smarald, plină cu taverne ce ne îmbie cu preparate delicioase din fructe de mare și pește proaspăt.