30 mai 2017

Sortimentație – din carne de  oaie, miel și berbec

Post by LaCucina

Puteți descoperi aici câteva dintre cele mai cunoscute specialități ale cărnii de oaie, miel și berbec, precum și câteva informații privind elementele de tranșare sau preparare a ovinelor. De reținut că informațiile se aplică și caprinelor.

Miel (4-10 kg) este mielul sacrificat la 4-6 săptămâni, numit în gastronomie și miel de lapte.

Miel îngrășat (berbecuț) este agneau blanc, cum îl numesc francezii – mielul până la un an, mai grăsuț care poate ajunge și la 20 – 25 kg.

Batalul (berbec castrat sau oaie) – cu vârsta de până la 2 ani

Oaie – femelă sau berbec peste 2 ani, castrat

Berbec  – berbecul necastrat, pe peste 1 an (rareori crescut și utilizat pentru carne).

Ied  – până la un an, consumat de obicei ca și mielul de lapte la 4-6 săptămâni.

Capră  – animal adult, utilizată doar în unele țări pentru carne.

Specialități culinare din carne de oaie

Dintre cele mai cunoscute amintim:

Pastrama – specialitate românească, preparata din carne de oaie sau de capră, sărată, condimentată și uscată la fum, servită friptă la grătar. Se regăsește și în bucătăria turcească sau grecească, cu denumiri diferite.

Jigot de berbec – este de de fapt pulpă de batal, friptă în cuptor cu diverse mirodenii pe care francezii obișnuiesc să o mănânce rece, la micul dejun.

Cotlete de miel – una dintre specialitățile contemporane ale gastronomiei internaționale. Fripte în cuptor sau pe grătar constituie o alternativă valoroasă mai ales pentru mesele sățioase de weekend.

Coaste de miel – specialitate arăbească și indiană, împrumutată cu succes în bucătăria europeană. Sunt savuroase pe grătar dar la fel de gustoase și fripte în cuptoare indiene tandoori. Se servesc deseori cu sosuri de iaurt și mentă.